13 Temmuz 2021 Salı

LEV TOLSTOY "SİVASTOPOL"

#Sivastopol #LevTolstoy 📚

Sivastopol, Lev Tolstoy'un 1853- 1856 yılları arasında gerçekleşen Kırım Savaşı'nda Sivastopol Kuşatması'nda yaşadığı deneyimlerden yararlanarak yazdığı üç kısa hikâyeden oluşur. Hikâyeler 1855 yılında yazılmıştır. Tolstoy eserinde savaşın dramatik yönüne, yakıcı ve yıkıcı etkisine değinmiş ve yaptığı kusursuz betimlemelerle okuyucuyu savaş meydanına ustaca taşımıştır. Savaşın kimler tarafından ne için çıkarıldığını, kimlere yararı kimlere zararı dokunduğuna ışık tutmuştur.



#AltınıÇizdiğimSatırlar 📝


* Hemen oracıkta bir sedye üzerindeki bir başka yaralının, silah arkadaşının ameliyatını izlerken nasıl kıvrandığını ve fiziksel bir acıdan çok, başına gelecekleri beklemenin ruhsal acısıyla inleyişine tanık oluyorsunuz; ruhunuzu allak bullak eden bir görüntüye tanık oluyorsunuz: Savaşı bando mızıka ve dalgalanan sancaklar eşliğinde at oynatan generaller, düzgün sıralar oluşturup pırıltılı giysiler içinde geçit yapan askerler olarak değil, gerçek yüzüyle görüyorsunuz: Kan, acı ve ölüm olarak.

* Bu işin özü esası, fazla düşünmemektir: Düşünmezsen bir şeyin yoktur. İnsanın başına her ne gelirse fazla düşünmekten gelir.

* Acı çeken biri, insana derin bir acımanın yanı sıra, o acıyı çekene karşı büyük bir saygı ve acaba onu incitir miyim diye bir korku da telkin eder.

* Ölgün, donuk bakışlarından, korkunç cılızlığından ve yüzündeki kırışıklardan Yaşamının en iyi yıllarını acılar içinde geçirdiği anlaşılıyor.

* Kibir, kibir, kibir...Her yerde kibir..Hatta bir mezarın başında , yüce amaçlar uğruna ölmeye hazır insanlar arasında bile kibir. İçinde bulunduğumuz yüzyılın karakteristik özelliği ve özel hastalığı sanki bu? Neden yüzyılımızda yalnızca üç tür insan var: Bunlardan birinciler kibir kaçınılmaz bir olgudur deyip onu adil bulur ve kendilerini gönül rahatlığıyla ona teslim ederler; ikinciler onu bir mutsuzluk olarak görürler, ama ona karşı konulamayacağını savunurlar ve sonuncular bilinçsizce, kölece kendilerini onun etkisine bırakırlar. Neden Homeros’lar, Shakespeare’ler aşkı,onuru, acıyı şakıdılar da, günümüzün edebiyatında yalnızca “Züppelik” ve “Gösterişçilik” öyküleri ha babam yinelenir durur?

* Korku bir kez yüreğe sızdı mı, artık başka duyguya yer bırakmaz.

* Kişisel yükselişi için milyonlarca insanın yok olmasına neden olan fatihlere canavar denilmesi pek hoşuma gider.

* Doyasıya konuşup da, böylesi durumlarda sıklıkla görüldüğü gibi, birbirlerini çok seviyor olmalarına karşın pek de fazla ortak noktaları olmadığını hissettiklerinde uzun bir sessizlik oldu aralarında.


📌 Kronolojik Sıralayla Tolstoy Okuma Rehberi 📖

* Çocukluk, Gençlik, İlkgençlik (İletişim Yayınları) (1852 - 1857)

* Öyküler (İletişim Yayınları) (1856 - 1906)

* Sivastopol (İş Bankası Kültür Yayınları) (1855 - 1856)

* Aile Mutluluğu (İletişim Yayınları) (1859)

* Kazaklar (İş Bankası Kültür Yayınları) (1863)

* Savaş ve Barış (İş Bankası Kültür Yayınları) (1869)

* Kafkas Tutsağı (İş Bankası Kültür Yayınları) (1872)

* Anna Karenina (İş Bankası Kültür Yayınları) (1877)

* İtiraflarım (Antik Yayınları) (1880)

* İnsan Neyle Yaşar? (İş Bankası Kültür Yayınları) (1885)

* İvan İlyiç'in Ölümü (Can Yayınları) (1886)

* Kreutzer Sonat (İş Bankası Kültür Yayınları) (1889)

* Efendi ile Uşağı (İş Bankası Kültür Yayınları) (1895)

* Sanat Nedir? (İş Bankası Kültür Yayınları) (1897)

* Diriliş (İş Bankası Kültür Yayınları) (1899)

* Hacı Murat (Can Yayınları) (1912 - 1917)


* Henri Troyat "Tolstoy Biyografisi" (İletişim Yayınları)





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder