9 Mart 2022 Çarşamba

YEVGENİ ZAMYATİN "BİZ"

 #YevgeniZamyatin 📕 #Biz 


"Biz", Yevgeni Zamyatin’in 1920 yılında yazdığı bilinen tek romanıdır. 1920 yılında kaleme alınmış olmasına rağmen anadilinde yayımlanması 1952’yi, anavatanı olan Sovyetler Birliği’nde yayımlanması ise 1988 yılını bulmuştur. Hükümet aleyhine düşünceler içerdiği için roman daha yayımlanmadan önce, 1921 yılında Sovyetler’de yasaklanmıştır. İnsanlar orijinal dilinde okuyamadan İngilizceye çevrilmiş ve 1924 yılında Birleşik Krallık’ta yayımlanmıştır. 2016 yılında The Glass Fortress adı ile sinemaya uyarlanmıştır.

Hiciv olarak da nitelendirilirilen eser, 21. yüz yılda yazılmış bilinen diğer distopya eserlerin öncüsüdür. 

26. yüzyılda bir devrimden sonra geçen kurgusal olayların anlatıldığı eserde, insan doğadan ve kendi benliğinden koparılmış, “Biz” haline getirilerek toplumun sıradan bir parçası halini almış, isim yerine numaralarla kodlandılmıştır. Saydam cam duvarlar arasında yaşayan insanların her anı sistem tarafından denetlenmekte, erkek ve dişi sayılar sadece sistemin izin verdiği çiftleşme anlarında bir perdeyle dış dünyadan ayrılabilmektedirler. Toplum gelişmiş, bilim ilerlemiştir ama kişisel inisiyatiflerin tamamen ortadan kaldırıldığı, bireyin yok edilip yerine itaate itilen bir toplumun tanımlandığı bu dünya karanlık bir ütopyayı oluşturmaktadır.

Kitapta üç konu işlenmektedir; birincisi hüküm süren tek devlet ve bireysellikten sıyrılan topluluk; ikincisi aşk ile değişen kişilik, üçüncüsü ise anlatıcının önce duygusal sonra bilinç uyanışı.

Kırk alt başlık altında ben-anlatı üzerinden aktarılan eser bir günce görünümündedir. 


#Altınıçizdiğimsatırlar📝

#Biz 📕

* Dilin saniye/hızı her zaman düşüncenin saniye/hızından biraz az olmalıdır, asla tersi olmamalıdır.

* Dünyaya sevgi ve açlık hakimdir.

* Orjinal olmak diğerlerinden sıyrılmak demektir. Buna göre orjinal olmak, eşitliği ihlal etmektir...

* Bildiğimiz kadarıyla tüm insanlık tarihi göçebe yaşam tarzından daha yerleşik bir yaşam tarzına geçişin tarihidir.

* Her gerçek şair mutlaka bir Kolomb olmak zorundadır. Amerika Kolomb'dan onceyde vardı ama onu yine de Kolomb keşfetti.

* İnsan son sayfasına kadar ne olacağı bilinmeyen bir roman gibidir. Başka türlü olsaydı okunmaya değmezdi.

* Doğruca soralım. Devrim nedir?

Bazı insanlar XIV. Louis'yi alıntılayarak cevaplayacaktır: Devrim biziz. Diğerleri takvim üzerinden, ayı ve günüyle cevaplayacaktır. Ve bazıları da konunun temeline inerek cevaplayacaktır. Eğer temelin de derinine inerek cevaplayacak olursak karşımıza şu çıkar:

İki ölü, karanlık yıldız, sağır edici, işitilemez bir çarpışmayla birbirine girerek yeni bir yıldızı tutuşturur: Devrim budur. Bir molekül yörüngesinden çıkıp komşu atomik evrene dalıverir ve yeni bir kimyasal element ortaya çıkarır: Devrim budur. Lobaçevski tek bir kitapla bin yıllık Öklit evreninin duvarlarını yıkarak sayısız Öklit dışı uzama kapı açar: Devrim budur.

* Devrim her yerde ve her şeydedir. Devrim sonsuzdur. Ne nihai devrim vardır ne de nihai sayı. Toplumsal devrim bu sonsuz sayıdaki sayılardan biridir sadece: Devrim yasası toplumsal yasalardan biri değil, katbekat yukarıda başka bir yasadır. Kozmik, evrensel bir yasadır - tıpkı enerjinin korunması ve enerji yitimi (entropi) yasaları gibi.















1 yorum:

  1. teşekkürler Sayenizde tanımaya başladım Zamyatini . okuduktan sonra yorum yaparım. emekleriniz için teşekkürler

    YanıtlaSil