11 Ekim 2021 Pazartesi

FYODOR DOSTOYEVSKİ " İNSANCIKLAR"

 #Dostoyevski 📚 #İnsancıklar


1846 yılında yayımlanan Dostoyevski’nin ilk eseri olan İnsancıklar mektup-roman tarzında yazılmış, yokluğu ve yoksulluğu realist bir şekilde tasvir eden toplumsal içerikli bir romandır. Rus toplumunu pek çok yönden irdeleyen roman, Rus edebiyatının ilk toplumsal romanı olarak kabul edilir. Dostoyevski’nin yazmış olduğu bu eserle yaşadığı çağın insanını, toplumunu ve olaylarını resmeder ve felsefi derinlikle aktarır. 

Roman aşk konusu etrafında Rus halkının karakterlerini ve duygu dünyalarını analiz etmektedir. Mektupların içeriği, günlük yaşantılarındaki olayları, bu olayların kendi üzerlerinde bıraktığı izleri ve birbirlerine karşı hissettikleri duyguları konu alır. Dostoyevski, halk içindeki eşitsizlikleri, ayrıştırmaları gözler önüne sererek işlediği yaşam koşulları, yoksulluk gibi olaylar dönemin Petersburg hayatına ayna tutmaktadır. Yazar, maddiyatın insanların yaşantıları üzerindeki yıkıcı gücünü ve fakir insanların karşı karşıya kaldığı acımasız gerçekliği gözler önüne sermiştir.



ALTINI ÇİZDİĞİM SATIRLAR 📝

* Geçmiş kötü bile olsa, anısı tatlı bir elem verir insana. Beni üzen çirkin bir olayı bile sonraları çirkinliğinden sıyrılmış, hoş bir biçimde hatırlarım.

* İnsanın sıcak, mutlu, bildik aile yuvasında bulunmasından daha hoş ne olabilir!

* İnsan başkalarıyla yakından ilgilenirse, onların felaketlerini benimserse hiçbir zaman mutlu olamaz.

* Okuduğum romanların, şiirlerin etkisinde kaldığım, genç olduğum için böyle düşünüyormuşum. Romanlar genç kızları mahvediyormuş. Kitap ahlak bozucu bir şeymiş, nefret edermiş kitaplardan. Insanları anlamam için onun yaşına gelmem gerektiğini söyledi.

* Düşkünler hodbin olur... Doğanın bir yasasıdır bu. Eskiden de hissediyordum bunu. Yoksul, ezilmiş insan kuşkucudur. Çevresine yanından geçenlere yan gözle, bir tuhaf bakar. Kendisinden mi söz ediyorlar, anlamak için gözlerini kısarak, kuşkulu bakışlarını dolaştırır çevresindekilerin üzerinde, konuşulanlara kulak kabartır. Niçin böyle soğuk bir dış görünüş vardır? Neler hisseder? Dış görünüşü böyledirde iç görünüşü nasıldır acaba? Şurası kesindir ki var Varvaracığım, şu kağıt karalayıcılar ne kadar yazarlarsa yazsınlar, yoksul insanın bir paçavra kadar değeri yoktur! Bu böyle gelmiş böyle gider. Niçin mi? Çünkü onlara - yazarlara- göre yoksul insan, her şeyi ortaya dökülmesi gereken bir yaratıktır. Kutsal hiçbir şeyi, gururu olamaz!..

* Mutsuzluk bulaşıcı bir hastalıktır. Mutsuzlar, zavallılar daha da mutsuz, zavallı olmamak için birbirlerinden kaçmalıdırlar.


📌 Kronolojik Sırayla Dostoyevski Okuma Rehberi 📖 * İnsancıklar (1846) (İletişim Yayınlayları) * Öteki (1846) (Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları) * Ev Sahibesi (1847) ( İş Kültür yayınları) * Beyaz Geceler (1848) (Can Yayınları) * Stepançikovo Köyü (1859) (İş Kültür Yayınları) * Ezilenler (1861) (İş Kültür Yayınları) * Ölüler Evinden Anılar (1862) ( İş Kültür Yayınları) * Yeraltından Notlar (1864) (İş Kültür Yayınları) * Suç ve Ceza (1866) (Can Yayınları) * Kumarbaz (1867) (İş Kültür Yayınları) * Budala (1869) (İş Kültür Yayınları) * Ecinniler (1872) (İş Kültür Yayınları) * Bir Yazarın Günlüğü (1873) (YKY) * Delikanlı (1875) (İletişim Yayınları) * Karamazov Kardeşler (1881) (İş Bankası Kültür Yayınları) 📌 Henri Troyat "Dostoyevski Biyografisi" (İletişim Yayınlayları)






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder