11 Şubat 2020 Salı

BALZAC '' İNSANLIK KOMEDYASI




Roman sanatında gerçekçilik akımının kurucu olarak kabul edilen Fransız yazar Honore de Balzac'ın toplam 96 kitaptan oluşan romanlarıyla insani durumlari anlattığı eserlerin bütününe verdiği addır. Balzac tasarladığı İnsanlık Komedyası'nı tamamlayamadan vefat etmiştir. 
1300’lerden başlayıp 1845’e kadar gelen, ağırlıklı olarak Napoleon, XVIII. Louis, X.Charles ve Louise Philippe dönemleri etrafında geçen “İnsanlık Komedyası”nda, Fransız toplumundaki , krallar, imparatorlar, ruhban sınıfı,  ordu, aristokrat aileler, kent ve taşra burjuvaları, köylüler, yazarlar, hizmetçiler, fahişeler, olmak üzere  
her sınıftan karakterlere yer verilmiştir.
Fransız saraylarından en yoksul mahallelere kadar her mekanda ve onlara özgü eşyalarla birlikte tasvir edilmiştir. “İnsanlık Komedyası”nı oluşturan her bir romanın kendi içerisindeki bütünlüğü vardır.  Birey ve toplum hayatını çözümlemeye yönelik “Analitik Çalışmalar”; bu hayatın nedenlerini tartıştığı “Felsefi Çalışmalar”; bireyin davranışlarının toplum üzerindeki etkilerini kavramaya yönelik “Sosyolojik Çalışmalar” biçiminde üç ana başlığa ayırmıştır. “Toplum Gelenekleri Çalışmaları” özel yaşamdan sahneler, taşra yaşamından sahneler, siyasi yaşamdan sahneler, askeri yaşamdan sahneler ve kırsal yaşamdan sahneler olarak beş bölümden meydana geliyordu. Projesine “La Comedia Humaine” adını 1840 yılında koydu ve komediyi sergileyen eserlerini 1848’e kadar on yedi cilt halinde yayınladı. 1848’den sonra yazdıkları ise ölümünden sonraki baskıya girmiş ve son halini 1876’da yapılan yirmi dört cilt olarak basılmıştır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder