11 Şubat 2020 Salı

TOLSTOY ''İVAN İLYİÇ'İN ÖLÜMÜ''

#LevTolstoy 📚




#Tolstoy 📖 #İvanİlyicinÖlümü

İvan İlyiç'in Ölümü, Lev Tolstoy'un ustalık eserlerinden biri olarak kabul edilen 1886'da realizm akımının da etkilerinin görüldüğü kısa ama derin olarak addedilen romanıdır.

Yazar, İvan İlyiç’in Ölümü’nde, ölümün yoğun baskısını sade bir şekilde betimler; yaşam ile ölüm arasında geçen süreci nesnel ve derin analizlerle anlatmıştır. Hayatın kıyısı diye tabir edilen yaşamın ve ölümün neresinde durduğumuzu anlayıp irdelememize olanak sağlar.

İvan İlyiç’in Ölümü’nde Tolstoy dönemin şartlarını, insan ilişkilerini, aile düzenini, gerçeklikleri ve insan hayatının trajedileri tüm çıplaklığıyla gözler önüne sermiş ayrıca toplum düzenine en uygun yaşam koşullarına sahip olmanın bile anlamsızlaştığı anları tasvir etmiştir.

Ölümün gerçekliğiyle yüzleşmek, insanın hayatındaki en zor muharebesidir. Bu nedenle kiminin hayatını anlamlandıramadan ömür geçirmesine neden olduğu durumdur. İnsanların çoğu ölümün kapısını çalmaya yaklaştığını hissettiğinde hayatını bir film şeridi gibi gözünün önünden geçerken bulur ve eğer hayatını boşa geçirdiğini fark ederse bunun telafisi için geç kalır ve bu aşamada çektiği acılar bedensel açılardan kat be kat fazla olur.

Eserde kahramanın hastalıkla boğuşmaya başladığı dönemde düşünce silsilesi, ölümü sorgulaması, kıskançlıkları, huysuzluğu kimi zaman boyun eğişi başarılı ve yalın bir şekilde aktarılmıştır.





ALTINI ÇİZDİĞİM SATIRLAR 📝




* Yaşadığı hayat yaşaması gereken hayat değildi

* Bir idam mahkumu kurtulamayacağını bile bile nasıl celladın elinden kurtulmaya çabalarsa, öyle debeleniyor, çırpınıyordu.

* Hayat gitgide artan acılar demek; artan bir hızla en dibe, en korkunç acılara doğru uçmak demekti.

* Tepeye tırmandığını zannederken aslında bayır aşağı koşmak. Tam böyleydi durum. İnsanların gözünde giderek yükselirken, aynı anda hayat da benden o kadar eksiliyor, ayaklarımın altından çekilip gidiyordu.
Madem öyle, ölmeye hazır ol!

* Yakınlarına varlığıyla hayatı zindan etmeye son vereceği, böylelikle kendi açılarından da kurtulacak olduğunu biliyorlardı.

* Yaşam ve...ölüm! İşte o kadar! Yaşıyordum... bir yaşamım vardı, ama şimdi usulca elimden kayıyor ve ben onu tutamıyorum.

* Ölümün kıyısında, onu anlayacak, ona acıyacak hiç kimse olmadan böyle tek başına yaşayacaktı.

* Kendi hayatını mahvettiği gibi başkalarının hayatlarını da zehirlediği düşüncesiyle yalnız kaldı.

* Karşı karşıya kaldığı tatsızlığa ya da bunun sebebi olarak gördüğü insanlara karşı içi öfkeyle doluyor, duyduğu öfkenin onu mahvettiğini görmesine karşın kendine engel olamıyordu.

* Tam olması gerektiğine inandığı gibiydi hayatı: Dertsiz, tasasız, hoş ve incelikli.

* Köyde sürdürdüğü işsiz güçsüz yaşam ona hayatında ilk kez can sıkıntısı denen şeyi tattırmakla kalmadı, müthiş bir keder de verdi. Böyle yaşayamazdı, kesinlikle bir şeyler yapmalı, bu duruma son verecek çareler üretmeliydi.

* Hayatının tam olması gerektiği gibi hoşluklarla, inceliklerle dolu geçtiği kanısındaydı.

* Evlilik hayatından tüm beklentisi ev yemeği, ev kadını (ve elbette onunla paylaşılacak yatak), ama özellikle toplumun dayattığı o geleneksel görüntüydü. Bunların ötesinde tek istediği neşe ve hoşluktu

* Son derece sıradan, basit ve bir o kadar da ürkütücü bir hayat hikâyesi vardı.

* Yüzü bütün ölülerde olduğu gibi güzel, daha da önemlisi yaşarken olduğundan daha anlamlıydı. Yüzünde "gereken her şey yapıldı, hem de tam gerektiği gibi yapıldı," gibi bir ifade vardı. Öte yandan, yaşayanlara yönelik sitem ya da kırgınlık içeren bir ihtar da vardı bu yüzde.


📌 Kronolojik Sıralayla Tolstoy Okuma Rehberi 📖
* Çocukluk, Gençlik, İlkgençlik (İletişim Yayınları) (1852 - 1857)
* Öyküler (İletişim Yayınları) (1856 - 1906)
* Sivastopol (İş Bankası Kültür Yayınları) (1855 - 1856)
* Aile Mutluluğu (İletişim Yayınları) (1859)
* Kazaklar (İş Bankası Kültür Yayınları) (1863)
* Savaş ve Barış (İş Bankası Kültür Yayınları) (1869)
* Kafkas Tutsağı (İş Bankası Kültür Yayınları) (1872)
* Anna Karenina (İş Bankası Kültür Yayınları) (1877)
* İtiraflarım (Antik Yayınları) (1880)
* İnsan Neyle Yaşar? (İş Bankası Kültür Yayınları) (1885)
* İvan İlyiç'in Ölümü (Can Yayınları) (1886)
* Kreutzer Sonat (İş Bankası Kültür Yayınları) (1889)
* Efendi ile Uşağı (İş Bankası Kültür Yayınları) (1895)
* Sanat Nedir? (İş Bankası Kültür Yayınları) (1897)
* Diriliş (İş Bankası Kültür Yayınları) (1899)
* Hacı Murat (Can Yayınları) (1912 - 1917)

* Henri Troyat "Tolstoy Biyografisi" (İletişim Yayınları)







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder