28 Şubat 2021 Pazar

GABRİEL GARCİA MARQUEZ "YÜZYILLIK YALNIZLIK"



#GabrielGarciaMaquez 📚 #YüzyıllıkYalnızlık 📖

Özgün adı İspanyolca, Cien años de soledad olan Türkçeye Yüzyıllık Yalnızlık adıyla çevrilen eser 1982 yılında Nobel Edebiyat Ödüllünü kazanan Kolombiyalı yazar Gabriel García Márquez’in 1967 yılında yayımlanan başyapıtıdır.

Yazarın kendi biyografisi ve anılarından çok şey katarak oluşturduğu eserde yüz yıllık bir zaman diliminde; savaş, tufan, grev, hastalıklar ve siyasi şiddet olayları gibi önemli sorunlar ele alınır.

Büyülü gerçekçilik üzerine kurulu romanda yazarın kurguladığı dünya, Latin Amerika'nın kendi yüzünü görmesini sağlayan ayna işlevi de görür.

Yakın akraba evliliği yüzünden yüz yıl sonra soylarının tükenmesiyle bitecek olan romanda lanetlenmiş bir soyun Macondo adlı kurgusal bir kasabada dönen kader çarkının göçebelikten yerleşik düzene geçişleriyle başlayan hikâyeleri aktarılır.

Macondo Kasabası, Buendia ailesine yüzyıllık soylarının yalnızlık lanetine bir ömür ev sahipliği yapar. Kasabanın dış dünyayla olan tek bağlantısı çingene obaları ve onların her yıl bir mucize gibi tanıttıkları icatlardır.

Hayatları boyunca yeniliklerle, iktidar çatışmalarıyla, hastalıklarla, takıntılarla, doğaüstü olaylarla savaşan Buendia ailesinde lanetlenmiş olma korkusu hep barınmıştır. Hayatları boyunca lanet korkusundan kaçıp saklanmaya çalışan aile her şeye rağmen lanetlerine ya boyun eğmişler ya da onu bizzat gerçekleştirmişlerdir.



ALTINI ÇİZDİĞİM SATIRLAR 📝

* Yüzyıllık yalnızlığa mahkûm edilen soyların, yeryüzünde ikinci bir deney fırsatları olamazdı.

* İnsanlar birinci mevkide giderken, edebiyat yük katarına atılırsa, dünyanın anası bellenmiş demektir.

* “Ne kadar az uyusak o kadar iyi,” dedi, “böylece hayattan daha çok kâm alırız.”

* İnsanın oturduğu toprakların altında ölüleri yoksa, o adam o toprağın insanı değildir.

* Ölüm, donunun parçalarını koklaya koklaya nereye gitse peşinden geliyor, ama pençesini vurup son darbeyi indirmeye bir türlü karar veremiyordu.

* "Bilim uzaklığı ortadan kaldırdı," diye fetva verdi. "Çok yakında insanoğlu evinden dışarı adım atmadan dünyanın neresinde ne oluyorsa görebilecek."

* Dünya öylesine çiçeği burnundaydı ki, pek çok şeyin adı daha yoktu ve bunlardan söz ederken parmakla işaret edip göstermek gerekirdi.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder