28 Şubat 2021 Pazar

GABRİEL GARCİA MARQUEZ ''ALBAYA MEKTUP YOK''




#AlbayaMektupYok ✉️📪 #GabrielGarciaMaquez 📚

Nobel Edebiyat ödüllü yazar Gabriel Garcia Marquez’in 1961 yılında yayımlanan orjinal adı El coronel no tiene quien le escriba olan "Albaya Mektup Yok", Şiddet Yılları olarak bilinen Kolombiya’daki iç savaş döneminde yoksulluk içerisinde yaşayan eski bir askerin öyküsüdür.

Albaya Mektup Yok, Gabriel Garcia Marquez’in yalın bir dille yazdığı, insanı, yaşlılığı, evliliği, yoksulluğu ve de bekleyişi hem de umudu kesmeden sabırla bekleyişi anlattığı etkileyici bir eserdir.

Albay; karısı ve horoz dövüşlerinde el altından bildirge dağıttığı için siyasi nedenlerden ötürü vurularak ölen oğlundan kalan horozuyla fakirlik içinde yaşayan ve 15 yıldır her cuma gelen postayla emekli maaşını bekleyen bir adamdır. Albayın bir umudu ne olursa olsun geleceğine inandığı emekli maaşı diğer umudu da oğlundan kalan, dövüşler başladığında çok para kazandıracağına inandığı horozdur ki tüm kasabanın umududur bu horoz. Albayın karısı ise başlarda ılımlı olsa da sonuna doğru iyice inancını kaybediyor ve horoz herkese umut olurken ona yük olmaya başlıyor.


Albaya Mektup Yok, kısa ama bir o kadar da derin olan, Kolombiya siyasetine önemli göndermeler barındıran önemli bir eserdir. Ülkenin bağımsızlığında savaşmış, ancak hükümetler değişince bir kenara atılıp unutulmuş eski bir askerin yaşam mücadelesini konu alan, trajik ve komiğin iç içe geçtiği anlatımıyla klasikler arasında önemli bir yere sahiptir. Öykü sıkıyönetim kaynaklı açlık ve yoksulluğu temel alır; gece on birden sonra sokağa çıkma yasağı vardır, filmler kendi arasında sınıflandırılır, rahipler sinemaya girişleri denetler, gazeteler sansürlüdür, el altından dağıtılan broşürlerle doğru haberlere ulaşılmaya çalışılır, kamusal alanlarda siyaset konuşulmaz.. Bütün bunlar coğrafyanın iklim özellikleriyle atmosferin boğuculuğunun insanları nefes alamaz hale getirişi ile  de desteklenir.

#AlbayaMektupYok ✉️📭





#AlbayaMektupYok ✉️📭

ALTINI ÇİZDİĞİM SATIRLAR 📝

*"Umut karın doyurmaz,' dedi kadın. 'Karın doyurmaz ama insanı ayakta tutar,' diye yanıtladı albay."

* "Bugün kesinlikle gelmesi gerekiyordu" ... "Kesinlikle gelen tek şey ölümdür albay."

* Kötü bir durumun en kötü yanı bize yalan söyletmesidir.

* Canlı canlı çürüyoruz.

* İnsanlık bir bedel olmadan ilerlemiyor.

* Hayat şimdiye dek icat edilen en güzel şey.

* Şapka gitmiyorum , böylece onu kimse için çıkartmıyorum.

* İmge, gerçekliğe ulaşmanın aracıdır.

* Bendeki bu şey bir hastalık değil yavaş bir ölüm.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder