17 Aralık 2020 Perşembe

FRANZ KAFKA " DÖNÜŞÜM "


#Kafka 📚

Franz Kafka’nın 1915’te yayınlanan 'Dönüşüm' adlı kitabının kurgusu, bir adamın ansızın kendini böcek olarak bulması üzerine kuruludur. Dönüşüm, vurucu ve net bir girişle başlar. İnsandan böceğe dönüşüm! Kafka bu dönüşümü somut bir olaydan ziyade soyut, felsefi bir olgu olarak işlemiştir. İnsanın kendini böcek gibi hissettiği zamanları yazar, hem dönüşümü yaşayan hem de bu dönüşümden mustarip olan etrafındakilerin, bu dönüşümün hayatlarına etkilerini ve bu böcekten uzak durma nedenlerini aktarmıştır.

Kafka, insanların kendinden farklı olan ve normal olmayanlara karşı hislerini ve düşüncelerini, Gregory Samsa'nın ailesinin kendisine olan tavırlarının dönüşüm sonrası değişimini sanatsal bir edebi dille mükemmel işlemiştir. İnsanları kırmamak için kendinden çok fazla taviz veren bireyin trajik sonu ele alınmıştır.
Kafka çekirdek aile içindeki yozlaşmaları, bencillikleri, akrabanın birbirinin sırtına yük oluşunu ve toplumun dayattığı normları kabullenmeyen bireyin tragedyasını okuyucuyu sarsarak aktarır. Olağan düzenin bozulması, beklenen sorumlulukların yerine getirilmemesi en yakından tüm çevreye kadar dışlanmaya yol açması psikolojik analizlerle aktarılmıştır. 
Kitap iktidar, kapitalizm ve yabancılaşma üzerinde durmuştur. Birey için iktidar önce kendi evinde başlar; her ne kadar samimi olduğu düşünülen akrabalık ilişkisi biçimi olsa da aile bireyin her türlü güç karşısında, tüm yaşamında nasıl bir pozisyon alacağını gösterir. Bunu sevgi, korku gibi duyguları da etkileyerek davranışları belirleyerek yapar; kimini ezik içine kapanık, kimini ukala laubali, kimisini özgüvenli, kimisini temkinli alarak şekillendirir bu özellikler toplumun kabul ettiği başarı ve başarısızlık olarak yorumlanan niteliklere yol açar. İktidar bizi okulda öğretmen, işte amir, evlilikte eş olarak hep etki altına alır, her an her yanımızdan hayatın her alanında ve her zaman kuşatma altına alır; bedenimize, zihnimize, dilimize, dinimize, aklımıza, fikrimize, zikrimize, ruhumuza kadar hakim olmak ister, bizi boğup nefessiz bırakacak boyuta çıkar, bunu fark ettiğimiz zaman kendimizi bir böcek gibi değersiz hissettirir. İktidar bizden, biz de artık kendimizden tiksinir oluruz. Bu bağlamda bir parazit, sonrasında herkesin hayatından çekip gitmesi, ezilmesi gereken bir böcek durumuna düşülür.



ALTINI ÇİZDİĞİM SATIRLAR 📝

* Gregor Samsa bir sabah tedirgin rüyalardan uyandığında, kendini yatağında azman bir böceğe dönüşmüş olarak buldu.

* Biraz daha uyusam ve bütün bu delilikleri unutsam

* ... burada kurtarıcı bir şeyi hatırlıyordu anlaşılan, eskiden pencereden bakmak onun için bu anlama geliyordu.

* Dünyanın yoksul insanlardan beklediğini sonuna kadar yerine getiriyordu onlar

* Müzik onu bu denli etkilediğine göre bir hayvan olabilir miydi?






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder