2 Aralık 2019 Pazartesi

MARCEL PROUST "KAYIP ZAMANIN İZİNDE & GEÇMİŞ ZAMANIN PEŞİNDE"





#MarcelProust 📚 #KayıpZamanınİzinde

20. yüzyıl modernist edebiyatının en büyük eserlerinden biri olarak kabul edilen Kayıp Zamanın İzinde, Marcel Proust'un hayatının son 17 yılında yazdığı yaklaşık bir milyon iki yüz elli bin sözcük barındıran 3000 sayfalık 7 ciltten oluşan başyapıtıdır. Yazar, yaşadığı zamana anlam bulma arayışına girmiş, zihninin derinliklerinde hayatın yasalarına karşı duyduğu kuşku, zamanın dışına süzülen hisleriyle bocalayıp, duygu ve düşüncelerini karşamık halden kurtarıp, düğümleri çözmeye uğraşarak, varlığa ''anlamlı bir anlam'' bulma arayışıyla zamanı yakalamaya çalışmıştır. Hayatı perdesi kapalı karanlık bir pencere önünde belleğinden süzerek, dimağında alaimisema gibi betimlemiş, sanatsal güzellikle, edebi dahilikle sunmuştur.

KAYIP ZAMANIN İZİNDE 📚
1-Swann'ların Tarafı
2- Çiçek Açmış Genç Kızların Gölgesinde
3- Guermantes Tarafı
4- Sodom ve Gomorra
5- Mahpus
6- Albertine Kayıp
7- Yakalanan Zaman

Yazar, yalnızca surete ilişkin tasvirlere değil, iç dünyamıza sirayet eden mütenevvi duyguların birleşimiyle oluşan gerçekliği, sezgilerle birlikte, eşsiz gözlem yeteneği aracılığıyla iştiyakla sunar. Olay örgüsü daima ikinci planda olduğu seride esas olan biçim usluptur. Yazar, okuyucuyu gitmeyi arzu ettiği yere değil, kendi gideceği muhtelif yerlere götürür. Nesneler kadar, soyut duygulara ilişkin betimlemeleriyle hayal dünyamızda elle tutulacak ölçüde somutlaştırır. 
Dönemin mühim olayı Dreyfus davası, sosyete toplantıları, muhabbetleri; Honere de Balzac, Victor Hugo gibi yazarlar; Mozart, Beethoven, Wagner gibi müzisyenler; Claude Monet gibi ressamlar hakkında bilgiler aktarırken, kendi tahayyül ettiği müzisyen ve ressamlarla da kolektif sanatsal zevkini aktarır. Yazar her kitapta yaşam evrelerini takdim ederken, kafamızda beliren sorulara bu süreçle birlikte yol alıp, aynı anda yanıtlar bulmamıza da olanak sağlar. Geçmişte yaşananların şu anki duygularla yeniden şekillendirilmesini vurgularken, geçmişin şimdiki zamana yansıyan metamorfozun toplamı olduğunu idrak edip, zamanı yakaladığını fark ederek noktalar.






Marcel Proust (10 Temmuz 1871 – 18 Kasım 1922, Paris, Fransa)
Marcel Proust 10 Temmuz 1871 yılında Auteuil'de dünyaya geldi. Frankurt Anlaşması Fransa- Prusya Krallığı savaşları sona erdikten iki yıl sonra doğmuştur. 
Yazarın en büyük eseri olan Kayıp Zamanın İzinde kitabında aristokrasinin çöküşü ve orta sınıfın yükselişini ve toplumsal değişimleri konu almaktadır.
Marcel Proust hayatı boyunca bir işte çalışmadı annesi ve babası ölünceye dek onların yanında yaşamayı sürdürdü.
1894 yılında Dreyfus olayı başladığında Dreyfus yanlılarının arasında yer aldı. Felsefe diplomasını aldı. 1898 yılında Dreyfus olayları büyüdü. 
1922 yılında zatürreye yakalandı ve akciğer apsesinden dolayı yaşama veda etti.
 Marcel Proust, uzun ve aralıksız çalışma devrinde «A la recherche du temps perdu» (Kayıp Zamanın İzinde / Geçmiş Zaman Peşinde) adını  verdiği  15 ciltlik roman serisini hazırladı. Bu serinin ilk eseri olan «Du Cote des Swann» (Swann’ların Tarafı/Swann’ların Semtinden), ikincisi olan «A l’ombre des jeunes fil les en fleurs» (Çiçek Açmış Genç Kızların Gölgesinde) yazara  Goncourt Akademisi Mükâfatı’nı kazandırdı. 1922’de zatürreden ölmeden önce, büyük roman serisinin iki cildini daha yayınlamak fırsatını buldu. Son üç cilt ise, ölümünden sonra basılabildi. 
Marcel Proust, çağımızın en önemli tahlil romancılarından biridir, dış dünyanın iç dünyadaki yansımasını, yankısını anlatır. 

·         1896 Les plaisirs et les jours ("Zevkler ve Günler")
·         1904 La Bible D'Amiens; John Ruskin'in Amienler İncil'i çevirisi
·         1906 Sésame et les lys; Ruskin'in Susam ve Zambaklar çevirisi
·         1913–27 À la recherche du temps perdu (Kayıp Zamanın İzinde)

·        1919 Pastiches et mélanges ("Karışımlar")
·        1954 Contre Sainte-Beuve ("Sainte-Beuve'ye Karşı")
·        1954 Jean Santeuil (tamamlanmamış)



Cilt.
Fransızca Adı
Yayın tarihi
Türkçe adı
1
Du côté de chez Swann
1913
Swann'ların Tarafı
2
À l'ombre des jeunes filles en fleurs
1919
Çiçek Açmış Genç Kızların Gölgesinde
3
Le Côté de Guermantes
(iki cilt olarak yayınlanmıştır)
1920/21
Guermantes Tarafı
4
Sodome et Gomorrhe
(iki cilt olarak yayınlanmıştır)
1921/22
Sodom ve Gomorrah
5
La Prisonnière
1923
Mahpus
6
La Fugitive
Albertine disparue
1925
Albertine Kayıp
7
Le Temps retrouvé
1927
Yakalanan Zaman





ALTINI ÇİZDİĞİM SATIRLAR 📝

*İnsanlar eşit değil midir ? Eğer bir insanın aklı ve yüreği varsa, dük olmuş, arabacı olmuş ne fark eder?

*Hayatta o kadar şeyle ilgileniriz ki, belirli bir durumda, henüz mevcut olmayan bir mutluluğun temeli atılırken, aynı sırada, çektiğimiz bir acının doruk noktasına çıkması oldukça sık rastlanan bir durumdur.

*Sevdiğimiz zaman aşk o kadar büyüktür ki, bir bütün olarak içimize sığmaz; sevdiğimiz insana doğru yayılır, onda kendisini durduran başlangıç noktasına dönmeye zorlayan bir yüzey bulur; işte karşımızdakinin hisleri dediğimiz şey, kendi sevgimizin çarpıp geri dönüşüdür.
Bizi girişten daha fazla etkilemesinin sebebi ise, kendimizden çıktığını fark edemeyişimizdir.

*Bazen her şeyin bitmiş gibi göründüğü bir anda, bizi kurtarabilecek bir uyarı gelir; hiçbir yere açılmayan bütün kapıları çalmışken, yüz yıl boyunca nafile aradığımız, istediğimiz yere açılan yegane kapıya bilmeden çarparız ve kapı açılır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder