WİLLİAM FAULKNER
''SES VE ÖFKE ''
#SesveÖfke 📖
Nobel edebiyat ödüllü Amerikan yazar William Faulkner kendine özgü diliyle yazdığı modern edebiyatın başyapıtlarından biri olan Ses ve Öfke kitabını; yoğun duyguları farklı kişilerin ağzından işleyerek, bilinç akışı tekniğiyle zihinsel atlamalarla karıştırıp, zaman akışını bir taraftan örerek aynı zamanda da ters yüz ederek kaleme almıştır. Romanda olay örgüsü karmaşıktır; parçalar ayrı zaman dilimlerine aittir. Kitapta biçim ve içerik arasında ahenkli bir uyum vardır. Aynı olaylar farklı kişilerin bilinçlerinden gerçeklerin kişiden kişiye değişeceği olgusuyla farklı bakış açılarıyla sunulur. Yazar kitabında bizi 3 karakterin ve kendimizin bakış açısıyla yüz yüze bırakır.
Bir ailenin çöküşünü, büyük bir bunalıma sürüklenişini ve o ailedeki bireylerin parçalanan, dağılan yaşamları anlatılır. Kitapta insan olgusunun çeşitliliği sunulmuştur aptal insanlar, zeki insanlar,sevecen insanlar, günahkar insanlar,öfkeli insanlar,fedakar insanlar , seven insanlar, sevilen insanlar, kindar insanlar , bencil insanlar, sıradan insanlar , efendiler ve köleler.. Bu insanların hepsi trajedinin parçası haline gelirler. Dile getirilemeyen acılar ,haykırılan acılar, öfkeyle yansıtılan acılar bu karekterlerin iç ve dış sesiyle sunulurken ailede kardeşler arasindaki sevgi, kıskançlık, sahiplenme, birbirine üstünlük kurma çabaları, yaşam ve ölüme bakış açıları, olayları kendi aralarında değerlendirmeleri anlatılır.
Yaşananlar ailenin üç ferdi gözünden ilk üç bölümde ayrı ayrı ele alınır. Compson Ailesi'nin hikayesi 3 erkek kardeş gözünden merkeze kız kardeşleri Caddy konularak anlatılır. Caddy'nin ahlaki yapısı erkek kardeşlerinin gözünde farklı bakış açısı içindedir ama ailenin parçalanmasının temsilcisi üçünün de gözünde kız kardeş Caddy’dir.
ilk iki bölümde zaman algısında bir yarılma mevcuttur, son bölümde zaman algısı sabittir.
ilk bölüm; gördüklerini yorum yapamadan, yargılayamadan, zihinsel özürlü kardeş Benjy'nin 7 nisan 1928'de bilincinden geçenleri aktarır. Benjy, diğer karekterlerin acısını hisseder, mutsuzluğunu yaşar, vicdan azabını çeker. Her şeyi hisseder , her şeyin kokusunu alır. Olayları kokusuna göre algılar, kişileri kokularına göre hisseder, zihni ne denli gelişmemişse koku alma ve bunu değerlendirme duyusu o derece gelişmiştir.
ikinci bölüm; diğer kardeş Quentin 10 haziran 1910'da intihar etmeden önceki gün zihninden geçenleri aktarırken; felsefi düşünceler oldukça belirgingindir , Quentin'in intihar oncesi ruh hali psikolojik analizlerle ele alınarak ustalıkla aktarır. Üçüncü bölüm ; agresif ruh halinde olan öteki kardeş Jason'ın 6 nisan 1928 günü zihninden geçenleri karekterine özgü biçimde sert ve keskin bir bakış açısıyla aktarır.
Son bölüm; 8 nisan 1928'de paskalya günü dış anlatıcının yalın aktarımıdır.
Romanda sesten cok kokular hissedilir, duyulur algılanır; Sesin ,acının ,öfkenin, günahın, yaşamın ve ölümün kokusu alınır. Kitap yağmur ve ağaç kokar..
ALTINI ÇİZDİĞİM SATIRLAR 📝
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder