2 Aralık 2019 Pazartesi

WİLLİAM SHAKESPEARE '' KRAL LEAR''






Kral Lear, Shakespeare’in dört büyük tragedyasından biridir. Shakespeare bu eserini Monmouth’lu Geoffrey’nin 12.yy’da yazdığı Historia Regum Britanniae adlı eserinde bulunan Kral Lear adlı halk masalından esinlenerek yazmıştır.


Kral Lear, yaşlandığı gerekçesiyle topraklarını üç kızı arasında paylaştırmaya karar verir  ve kendince bir imtihan tasarlar, bu imtihana göre payın ölçüsünü kendisine olan sevginin boyutuna göre yapılmasına karar verir. Ülkenin ve bir ailenin kaderi  retorik yarışın eline kalır. Büyük ve ortanca kızları belagatla sevgilerini ifade edip riyakarlıklarını gizlemeyi başarır  ve içinde bulunduğu aymazlık neticesinde baba hoşnut edilir, gerçek sevginin süslü laflarla anlatılamayacağına inanan küçük kız ise fesahatla kurduğu sevgi cümleleriyle babayı memnun edemez  ve evlatlıktan reddedilir. Kral Lear, topraklarını diğer kızları arasında paylaştırır ve hakimiyeti elde etmek isteyen büyük iki kızı için bu durum büyük bir fırsat olur. 
Shakespeare, insan ilişkilerini, değer yargılarını; İktidar ve güç hırsıyla şekillenmesini, ihanet ve entrikaların keskin bıçağının her an sırtında hissedilmesini grotesk anlatımla sunar.
Ülkenin idaresini ellerine alan iki kız kardeş, mutlak hakimiyete sahip  olabilmek için hem birbirleri arasında çekişmeye başlar hem de entrikalar hatta cinayetlerle diğer güç noktalarını  alaşağı etmek için ülkeyi sarsmaya başlarlar. Kızları, Lear’ın idari gücünü  yok edip, askeri birliğini dağıtırlar.  İktidarı ellerine alan kızları babalarından kurtulmak için her şeyi yapmaya başlamışlardır. Tacını, tahtını kaybettiği için gücünü de kaybeden Kral Lear,  yozlaşan ülkesinin çöküşüne şahit olur ama bunu engelleyemez. Karşısında eğilenlerin artık onunla alay eden kişiler olup çıkmasıyla yaptığı hataları, insanların iç yüzünü görmeye başlar. Yalan ile hakikati, riya ile samimiyetin ayrımını fark eder ama içinde bulunduğu çaresizlik bocalamasına neden olur. Yalanlar ortaya çıkmış, tüm maskeler düşmüştür. Babayı haksızlık ettiği kızı  ve sadık adamları kurtarmaya çalışsa da kazananın olmadığı ölümün soğukluğu  herkesi sarmaştır. Kral Lear üç kızının da ölümüne şahit olan talihsizliğe boyun eğmiştir.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder